yatagarasu aikido

Over ons

'Aikido kun je beoefenen om technieken te leren…. Of je leert technieken om aikido onder de knie te krijgen...'

AI betekent harmonie. Het is een onderdeel van het zoeken naar verbinding.

KI betekent energie. Als die stroomt draagt dat bij aan onze gezondheid.

DO betekent weg of pad. Het staat voor de ontwikkeling van jezelf als mens.

Het onderzoeken van de verbinding met jezelf en anderen is de basis van waaruit we in onze dojo trainen. Ieder mens is uniek. Het zijn de verschillen die ons een spiegel voorhouden en de overeenkomsten die zorgen dat we met, en van elkaar mogen leren. De balans vinden in onszelf én met de ander is waar het om draait.
De lessen vergroten je flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Zowel fysiek als mentaal. Maar aikido helpt je niet alleen om je fitter te voelen. De filosofische uitgangspunten en principes laten je ook op een andere manier naar jezelf en de wereld om je heen kijken. Je leert bij de ander te zijn zonder het contact met jezelf te verliezen.
Aikido kent geen wedstrijden. Het belangrijkste is dat je elke keer een beetje beter wilt zijn dan de keer ervoor. Door je eigen toewijding, help je niet alleen jezelf maar ook elkaar naar een hoger niveau. Dat is het pad van meesterschap.

Yatagarasu

Of we geen eenvoudiger naam voor onze dojo hadden kunnen kiezen?

Vast wel! Maar wij zijn trots op onze kraai.

Yatagarasu is een belangrijke figuur in de mythische geschiedenis van Japan. De kraai vertegenwoordigt de zon – die licht en warmte brengt – en wordt gezien als een gids op het levenspad.

De drie poten van de vogel staan voor hemel, aarde en de mensheid. Ze symboliseren een drie eenheid die aan de basis van het leven staat. Er wordt ook gezegd dat de drie poten de drie deugden van de goden vertegenwoordigen: wijsheid, vriendelijkheid en moed.

We zijn altijd op zoek naar leuke nieuwe mensen

Ben jij nieuwsgierig ingesteld en benieuwd naar wat aikido voor je kan betekenen? Wil je fysiek en mentaal uitgedaagd worden en deel uitmaken van de geweldige groep mensen in onze dojo?

De sensei | karin karis

“Door je houding en manier van bewegen te veranderen, verander je de interactie met jezelf, de ander en de wereld om je heen.”

De sensei | karin karis
Mijn ervaring

In de 30 jaar dat ik op de mat sta heb ik getraind en lesgegeven in binnen en buitenland. Ik voel me bevoorrecht te kunnen trainen met mensen die de filosofie van aikido voorleven en me inspireren op mijn eigen pad. Sommige van hen zijn directe studenten van de grondlegger Morihei Ueshiba geweest.

Leraren die mijn aikido en visie op aikido sterk beïnvloeden zijn:
Wendy Palmer sensei, Anno sensei, Mary Heiny sensei, Linda Holiday sensei, Jan Nevelius sensei, Kayla Feder sensei, Richard Strozzi Heckler sensei en Alexis Brouwer sensei.

Heb jij ooit angst in de ogen van de ander gezien omdat jij voor hem of haar stond? Zo ja, dan heb je waarschijnlijk ervaren hoe intens dat is. Ik maakte het ooit mee op de aikidomat. En dat raakte me behoorlijk. Het liet me nadenken over wie ik was, hoe ik me presenteerde en hoe dat de relatie met de ander beïnvloedde.

In die zoektocht heb ik ervaren hoe aikido me dichter bij mezelf brengt. Het maakt me bewust wat ik doe onder druk en waar dat niet effectief is. Die patronen herken ik daarna in mijn dagelijks leven. Meestal blijken ze daar ook niet effectief te zijn… Aikido geeft me de mogelijkheid te onderzoeken wat beter werkt en meer past bij wie ik wil zijn.

Door aikido ben ik een leuker, opener en warmer mens geworden. Die relatie tussen de principes en filosofie van de kunst en wie we zijn als mens wil ik graag over- en uitdragen in onze dojo. 

op de mat
Wil jij leuke nieuwe mensen leren kennen?

Onze dojo is een plek waar iedereen zichzelf mag zijn - onafhankelijk van leeftijd, gender, fysieke mogelijkheden, afkomst of seksuele geaardheid.

Beginnerscursus aikido

Iets nieuws leren?

Kom meedoen met onze beginnerscursus

Werk aan ontspanning en positieve energie

Vind balans tussen hoofd en lijf

Verbeter je fysieke en mentale kracht