yatagarasu aikido

Over ons

'Aikido kun je beoefenen om technieken te leren…. Of je leert technieken om aikido onder de knie te krijgen...'

AI betekent harmonie. Het is een onderdeel van het zoeken naar verbinding.

KI betekent energie. Als die stroomt draagt dat bij aan onze gezondheid.

DO betekent weg of pad. Het staat voor de ontwikkeling van jezelf als mens.

Het onderzoeken van de verbinding met jezelf en anderen is de basis van waaruit we in onze dojo trainen. Ieder mens is uniek. Het zijn de verschillen die ons een spiegel voorhouden en de overeenkomsten die zorgen dat we met, en van elkaar mogen leren. De balans vinden in onszelf én met de ander is waar het om draait.
De lessen vergroten je flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Zowel fysiek als mentaal. Maar aikido helpt je niet alleen om je fitter te voelen. De filosofische uitgangspunten en principes laten je ook op een andere manier naar jezelf en de wereld om je heen kijken. Je leert bij de ander te zijn zonder het contact met jezelf te verliezen.
Aikido kent geen wedstrijden. Het belangrijkste is dat je elke keer een beetje beter wilt zijn dan de keer ervoor. Door je eigen toewijding, help je niet alleen jezelf maar ook elkaar naar een hoger niveau. Dat is het pad van meesterschap.

Yatagarasu

Of we geen eenvoudiger naam voor onze dojo hadden kunnen kiezen?

Vast wel! Maar wij zijn trots op onze kraai.

Yatagarasu is een belangrijke figuur in de mythische geschiedenis van Japan. De kraai vertegenwoordigt de zon – die licht en warmte brengt – en wordt gezien als een gids op het levenspad.

De drie poten van de vogel staan voor hemel, aarde en de mensheid. Ze symboliseren een drie eenheid die aan de basis van het leven staat. Er wordt ook gezegd dat de drie poten de drie deugden van de goden vertegenwoordigen: wijsheid, vriendelijkheid en moed.

We zijn altijd op zoek naar leuke nieuwe mensen

Ben jij of je kind nieuwsgierig ingesteld en benieuwd naar wat aikido voor je kan betekenen? Wil je fysiek en mentaal uitgedaagd worden en deel uitmaken van de geweldige groep mensen in onze dojo?

Onze leraren

De sensei | karin karis

“Door je houding en manier van bewegen te veranderen, verander je de interactie met jezelf, de ander en de wereld om je heen.”

De sensei | karin karis
Mijn ervaring

In de 30 jaar dat ik op de mat sta heb ik getraind en lesgegeven in binnen en buitenland. Ik voel me bevoorrecht te kunnen trainen met mensen die de filosofie van aikido voorleven en me inspireren op mijn eigen pad. Sommige van hen zijn directe studenten van de grondlegger Morihei Ueshiba geweest.

Leraren die mijn aikido en visie op aikido sterk beïnvloeden zijn:
Wendy Palmer, Anno sensei, Mary Heiny, Linda Holiday, Jan Nevelius, Kayla Feder, Richard Strozzi Heckler en Alexis Brouwer.

Heb jij ooit angst in de ogen van de ander gezien omdat jij voor hem of haar stond? Zo ja, dan heb je waarschijnlijk ervaren hoe intens dat is. Ik maakte het ooit mee op de aikidomat. En dat raakte me behoorlijk. Het liet me nadenken over wie ik was, hoe ik me presenteerde en hoe dat de relatie met de ander beïnvloedde.

In die zoektocht heb ik ervaren hoe aikido me dichter bij mezelf brengt. Het maakt me bewust wat ik doe onder druk en waar dat niet effectief is. Die patronen herken ik daarna in mijn dagelijks leven. Meestal blijken ze daar ook niet effectief te zijn… Aikido geeft me de mogelijkheid te onderzoeken wat beter werkt en meer past bij wie ik wil zijn.

Door aikido ben ik een leuker, opener en warmer mens geworden. Die relatie tussen de principes en filosofie van de kunst en wie we zijn als mens wil ik graag over- en uitdragen in onze dojo. 

sensei | Floor Hannewijk

“Alles wat je aandacht geeft, groeit.”

floor-hannewijk-yatagarasu-aikido-utrecht
sensei | Floor Hannewijk
Mijn ervaring

Inmiddels sta ik bijna 10 jaar met veel plezier op de mat. Als student, maar ook als leraar voor jeugd en volwassenen. Iedere training brengt weer nieuwe inzichten door samen met anderen te experimenteren en ontdekken.

Geregeld ga ik voor langere perioden naar Californië om als fulltime student (uchi-deshi) te trainen bij mijn leraar Kayla Feder shihan. Naast de verdieping van mijn aikido helpt dit me ook in mijn ontwikkeling van wie ik wil zijn als mens. 

Leraren die mij ook inspireren en visie op aikido beïnvloeden zijn:
Miles Kessler, Lewis Bernaldo de Quiros, Jan Nevelius, Linda Holiday, Mary HeinyPiet Lagerwaard en Christian Tissier.

“In mijn ontwikkeling als mens heeft aikido mij veel handvatten gegeven. Het brengt balans, rust in mijn hoofd en heeft mij meer in contact met mezelf gebracht. Soms zou ik willen dat ik die handvatten in een eerdere fase van mijn leven had gehad.”

Dat motiveert mij om mensen op jonge leeftijd al met aikido in aanraking te laten komen. Op woensdagmiddag geef ik jeugdles bij Yatagarasu.

Op woensdagavond geef ik les aan jongeren en volwassenen. Daar deel ik mijn kennis en ervaring met aikido én hoe dat doorwerkt op mijn ontwikkeling als mens. Aikido brengt mij plezier, uitdaging, souplesse en in meer contact met mijzelf en anderen. 

Yatagarasu Aikido Utrecht is aangesloten bij de California Aikido Association (CAA).

De CAA vertegenwoordigt een mondiale groep van dojo’s. Dat sluit aan bij onze visie van verbinding en het creëren van de ‘wereld familie’ die O’sensei voor ogen had.

Ook sluit de filosofie van waaruit de CAA opereert aan bij onze visie.

 

op de mat
Wil jij leuke nieuwe mensen leren kennen?

Onze dojo is een plek waar iedereen zichzelf mag zijn - onafhankelijk van leeftijd, gender, fysieke mogelijkheden, afkomst of seksuele geaardheid.

Beginnerscursus aikido

Iets nieuws leren?

Kom meedoen met onze beginnerscursus

Werk aan ontspanning en positieve energie

Vind balans tussen hoofd en lijf

Verbeter je fysieke en mentale kracht

Iets nieuws leren?

Kom 6 weken met ons meetrainen voor gereduceerd tarief!

Werk aan ontspanning en positieve energie

Vind balans tussen hoofd en lijf

Verbeter je fysieke en mentale kracht